Bygg ditt eget växthus. Väldigt enkelt!

Du leter efter ett växthus som du kan bygga ihop själv i din trädgård? Då har du kommit rätt ställe! Alla våra olika modeller kan du enkelt bygga själv, på egen hand och utan specifika förkunskaper.

Du behöver inte anlita en dyr specialfirma. Allt du behöver för att bygga upp drömmen om ett växthus, är enbart lite tid och enkla instruktioner. Hur du exakt bygger ditt växthus, vilka de viktigaste stegen är samt tips för det förberedande arbetet beskriver vi här. Lär dig att bygga ditt eget växthus korrekt och i bara några få steg!

Våra absoluta bästsäljare!

Grundarbetet- att bygga själv

Oavsett om du vill bygga ett stort eller litet växthus själv är förarbetet alltid detsamma. Om modellen du bygger är liten går monteringen snabbare, men det finns fortfarande vissa aspekter att tänka på.

Förberedelserna omfattar följande 3 aspekter:

 • Att läsa monteringsanvisningarna noggrant
 • Definiera den optimala platsen i trädgården
 • Att bygga en grund före montering *15

Tänk på att...

I denna guide hänvisar vi till en Standard- modell *16 av medelstorlek. Planeras att bygga upp en mindre modell för att odla dina egna växter kan vissa steg förkortas eller till och med utelämnas helt. För stora växthus kan det däremot tillkomma ytterligare steg och ta lite längre tid.

  Läs instruktionerna och titta på förklarande videos

  Läs noga igenom monteringsanvisningen för just din modell och storlek innan du börjar. Vi rekommenderar att du inte bekantar dig med växthusets monteringsanvisningar på monteringsdagen, utan i bästa fall dagen innan, eller meddans du väntar på att produkten levereras.

  Alla monteringsanvisningar finns att laddas ned på produktens detaljsida. Fördelen med detta är att du är väl förberedd och kan sätta igång direkt utan att förlora tid.

  greenhouse-aluminium-joints

  Ta dig därför tid att läsa och förstå de olika stegen i byggplanen. Stöter du på några oklarheter? Ta en titt på våra videor. Precis som själva instruktionerna kommer de att vägleda dig steg för steg genom byggplanen så att du kan fortsätta bygga utan problem. Gå dessutom igenom materiallistan, sortera de enskilda delarna efter monteringsgrupper och kontrollera samtidigt att alla skruvar och liknande är kompletta.

  Välja den perfekta platsen för växthuset

  Innan du börjar monteringen måste du bestämma den rätta platsen. Det är viktigt att du har fast och stadig mark. Det bör inte heller vara eller placeras under träd eller nära höga häckar eller murar. Den optimala platsen för din modell skall vara lättillgänglig, vindskyddad och i öst-västlig riktning.

  Rätt plats för rätt växthus

  Tillgänglighet spelar en grundläggande roll, eftersom: Om ditt växthus är lättillgängligt från alla håll, slipper du långa promenader för el- och vattenförsörjning. Du måste också ta hänsyn till byggreglerna i din kommun. Dessa anger ett minsta avstånd från den angränsande gränsen som du är skyldig att upprätthålla. Undvik därför att bygga ditt hus på kanten av din trädgård.

  Tips!

  När du köper ett väggväxthus behöver du inte oroa dig om plats. Som namnet antyder monteras ett sådant växthus helt enkelt direkt på och mot en husvägg. Det enda du bör sträva efter är ett söderläge för att kunna dra nytta av en sund växtlighet.

   Bygga grunden för växthuset

   Innan modellen du valt monteras, är ett första steg oumbärligt, nämligen att bygga en grund. Växthusen är tillverkade av lätt aluminium och väger därför i regel inte mycket. Utan en grund kommer det att utsättas för mycket vind och inte vara tillräckligt skyddat mot den. Innan du bygger ditt växthus bör du därför fundera på vilken typ av grund du vill ha för att ge mer stabilitet och vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder.

   Vi rekommenderar ett ramfundament av kantstenar, betongplattor och betong eller punktfundament. I vår grundläggningsguide visar vi hur du lägger dessa grunder.

   Fundament för grund till växthus

   Montering av växthus i 6 steg

   Innan vi visar dig hur du bygger växthus i 6 steg, vill vi påpeka två viktiga aspekter:

   1. Följande instruktioner för montering av växthuset är exempelinstruktioner för en Standard- model *16. Anvisningen sammanfattar kort de viktigaste stegen vid monteringen. Monteringen av den modellen di välker kan skilja sig från dessa anvisningar.
   2. Montera därför alla delar enligt monteringsanvisningen och avvik inte från den. Följande anvisningar är endast avsedda att ge dig en översikt över monteringsprocessen.

   1. 1

    Front- och bakre väggen *17

    Börja med att montera ihop front- och bakpanelerna. Det är bäst att göra detta liggande på golvet. För först in skruvarna i skruvkanalerna på sidohörnprofilerna och montera golvprofilerna. Skruva sedan fast hörnprofilerna i golvprofilen. Ta nu hörnanslutningarna och fokusera på takets hörnprofiler.

    Fortsätt sedan med dörrprofilerna, som du också skruvar fast i golvprofilen. I det sista och nästa steget monterar du förstärkningsstaget. Titta gärna på vår matchande video om montering av front- och bakvägg.

   2. 2

    Längstgående stag

    För att du själv ska kunna bygga ditt växthus på rätt sätt måste du nu fokusera på de längsgående stagen. Dessa består av golvprofilerna, regnrännorna och nocken.

    Anslut golvprofilerna, regnrännorna och växthusets nock med de medföljande kopplingarna och skruva sedan fast dem på fram- och bakväggarna. Vi rekommenderar att du först skruvar fast växthusets regnrännor och sedan sätter i nockprofilen.

    Först i slutet ska golvprofilerna skruvas fast i väggarna. Nu behöver du bara montera kopplingsprofilerna på sidodelarna och på taket - och det andra monteringssteget är klart!

   3. 3

    Väggar och takets stag

    Fäst skruvarna med takets stag. Placera sedan takstagen på regnrännan och skruva fast dem med vingmuttrarna.

    När allt är ordentligt fastskruvat kan du fortsätta med monteringen av vindskydden på sidoväggarna och taket. Även här arbetar du huvudsakligen med skruvar och muttrar. Detta monteringssteg är klart så snart vindskydden är ordentligt fixerade i nocken. För mer information, se vår video med steg-för-steg-instruktioner.

   4. 4

    Polykarbonatpanelerna

    Om du bygger både väggar och tak själv får detta material inte saknas, själva polykarbonatpanelerna av kanalplast. Dessa paneler måste nu sättas in i aluminiumprofilerna.

    Börja med väggarna först. För försiktigt in panelerna ovanifrån framför hängrännan i respektive prefabricerade "U" i sidohörnprofilen och sidoväggsstaget, som visas i videon.

    Tryck sedan in panelen i golvprofilerna till botten av spåret. Upprepa denna procedur för nästa vägg. Gå sedan vidare till taket. För in panelen diagonalt underifrån i respektive prefabricerat "U" i takhörnprofilen och taksträvan. Skjut panelen hela vägen upp.

   5. 5

    Fönster

    Det är nu dags att bygga in takfönstren på växthuset. Börja med fönsterstoppen innan du fäster gångjärnsprofilen med fönsterprofilen. Ta sedan en panel till hands och sätt försiktigt in den i ramen.

    Fortsätt med fönsterhållaren, som säkerställer öppning och stängning av takfönstret. Placera den centralt på gångjärnsprofilen, skruva fast den och skjut sedan fönstret från änden av nockprofilen till önskad position. Klart - nu har dina växter ett välcirkulerat plats som främjar deras tillväxt.

   6. 6

    Dörren

    Efter att fönstret har monterats kan nu dörren monteras till ditt växthus. Observera att det kan förekomma variationer beroende på modell. I vårt sortiment hittas enkla svängdörrar samt enkla och dubbla skjutdörrar. Du kan ta reda på exakt vilken dörr som kommer med på motsvarande produktdetaljsida. När det gäller Eco Star 4 - skruvas först dörrens hjulprofil fast på dörrprofilen.

    Sätt sedan in panelerna i dörrprofilerna innan du skjuter in dem i dörrbladet uppifrån. Därefter behöver du bara fästa dörrhandtagen och göra några mindre avslutande arbeten - ditt projekt, egenbyggda växthus är klart!

   Tips!

   Innan du själv bygger sidoväggarna och växthustaket med polykarbonatpanelerna, ska du inspektera panelerna noggrant. Du kommer att märka att de har en insida och en utsida. Utsidan är lämpligt märkt "Outside" och bör alltid installeras som sådan, eftersom den är UV-beständig. På tal om installation: Använd inte allt för mycket kraft på panelerna. Var försikt för att undvika skador vid montering.

   lean-to-greenhouse-assembly

   Vanligaste frågor och svar

   Behöver jag hjälp med att montera mitt växthus?

   Hur lång tid tar det att montera växthuset?

   Vad kostar det att bygga ett växthus?

   Service | Vi finns där för dig!

   Du skulle vilja montera upp ett fristående växthus i din trädgård och odla dina egna grönsaker där? Men du är osäker på vilket hus som passar dig bäst och har i allmänhet fortfarande några obesvarade frågor om våra produkter, t.ex. om materialen? Det är inga problem! Vår kundservice hjälper dig gärna och svarar på alla dina frågor!

   Kundservice

   service-noah
   *14 Denna guide är avsedd för rådgivning och information. Vi tar inget ansvar och lämnar inga garantier för eventuella skador på konstruktionen.
   *15 Om du vill bygga Emma Tomathus själv är en grund inte absolut nödvändig.
   *16 Denna artikel är baserad på monteringsanvisningarna för Eco Star 4-modellen (utan set).
   *17 Om ditt inköpta, nya växthus innehåller en grundram, måste monteringen av ramen utföras före monteringen av fram- och bakväggarna.