Expertråd per telefon +46 8 50 927 927
 • 10 års ersättningsgaranti
 • Högsta professionella kvalitet
 • Expertråd: +46 8 50 927 927

PE eller PVC: Vad ska mitt partytält vara gjort av?

Du ska köpa ett partytält. Men vilket material passar bäst för dina syften? Texten ger dig en överblick över egenskaperna hos materialen PE och PVC och hjälper dig välja rätt tält för din situation.

Vilka egenskaper har ett PE-tält?

Ett partytält av PE-material i storleken 6×12 meter

Våra PE-tält är vattentäta, robusta och UV-beständiga. Tak- och sidoöverdragen är gjorda av PE med tjockleken 240 g/m² och har dubbla sömmar. Och taköverdragen i ett stycke förbättrar tältets stabilitet. Under sommarmånaderna skyddar PE-tälten mycket bra mot stark solljus eftersom PE-överdragen blockerar UV-strålning.

PE-tält passar för alla som vill:

 • ha ett prisvärt partytält,
 • ställa upp partytältet under sommaren och förvara det hopfällt på vintern
 • ha ett lättare och hanterbarare tält.

Vilka egenskaper har PVC-tält?

Brandsäkert partytält av PVC-material i storleken 6×12 meter

Våra PVC-tält utmärks av mycket lång livslängd. De är UV-beständiga, 100-procentigt vattentäta och mycket tåliga. Tack vare det robusta materialet är dessa tält mycket motståndskraftiga mot revor och passar utmärkt att användas året runt. Sömmarna i överdragen är värmesvetsade vilket gör dem extremt robusta och fullständigt vattentäta. Alla överdrag är gjorda av extra kraftigt PVC-material och har en tålig innerväv. De extremt stabila PVC-överdragen har en tjocklek på mellan ca. 500 och 720 g/m². Jämförelse: PVC-överdraget för personbilar har en genomsnittsvikt på 700 g/m².

PVC är brandhämmande. Med våra modellserier ECONOMY, PLUS, PREMIUM PLUS, PROFESSIONAL PLUS och WIKINGER PLUS erbjuder vi även certifierad brandsäkerhet. Våra PVC-tält uppfyller därmed såväl de tyska som exempelvis österrikiska, schweiziska och andra europeiska bestämmelser för brandsäkra tält. Dessa certifieringar är ovanliga bland våra konkurrenter. Brandsäkra överdrag bidrar i hög grad till gästernas säkerhet och måste användas på tillställningar där brandskyddsåtgärder krävs.

PVC-tält passar för alla som vill

 • ha partytältet uppställt året runt
 • laga mat eller grilla inuti tältet
 • anordna tillställningar med catering eller buffé
 • tillåta rökning i tältet
 • planera tillställningar där krav på brandskydd finns

PE och PVC: Liten materiallära

Polyetylen (förkortas PE, kallas även polyeten) är tillsammans med polyvinylklorid (PVC) ett av världens vanligaste konstgjorda material. Det är mycket mångsidigt och används för hinkar, plastpåsar, stekpåsar, dryckesbehållare, korgar, soptunnor och mycket annat. Även rör och kabelisolering görs av PE. PE hör till termoplasterna (plastisk betyder formbar) som blir mjukare ju varmare de blir. Men PE är mycket tåligt mot kemikalier: Materialet tål saltlösningar, lut och oorganiska syror. PE skapas genom polymerisering av eten – en gas som uppstår vid raffinering av olja. Man skiljer mellan två huvudtyper av PE: Töjbar PE-LD (LD = Low Density) som används i exempelvis plastpåsar och folie, och den stabilare PE-HD (HD = High Density) som används till bland annat rörledningar.

Polyvinylklorid (förkortas PVC) används i stor omfattning till många olika saker. Elasticiteten hos PVC kan varieras genom att olika ämnen tillsätts under tillverkningen. Därför förekommer denna plast både i en hård form – hård PVC, en amorf termoplast som används för bland annat takrännor, rör, grammofonskivor och hårda resväskor – och mjuk PVC som blir elastisk och gummiliknande med mjukgöringsmedel och används för bland annat gummigolv och trädgårdsslangar. Den mjuka formen av PVC är så mjuk att den kan användas som en slags pasta som överdrag på regnkappor och skumplast i möbler. Plasten är dessutom beständig mot alkoholer, baser, fett, syror och oljor. PVC brinner men är mycket svårantändligt.

Facit

Har du frågor om våra partytält av PE eller PVC kan du kontakta vårt serviceteam på

Må–fr: kl. 9–18

+46 08 50 927 927

Både PE- och PVC-partytält är lätta att rengöra. Oftast räcker det med vatten och vanliga rengöringsmedel. För hårt sittande smuts finns vårt specialrengöringsmedel för tältöverdrag: Professionellt PVC- och PE-rengöringsmedel