Skillnaden mellan PE- & PVC- dukar

Vad är egentligen bäst: ett tält med PE- eller PVC- duk? Vi går till botten med frågan och hittar det bästa svaret. Redan nu kan nämnas att: Oavsett vilket dukmaterial som väljs är båda materialen som tältdukar vattenavvisande, slitstarka och av mycket hög kvalitet.

Valet mellan PE- eller PVC- duk beror därför på användningen och frekvensen av nyttjandet: Ska tältet det vara mer lämpat för tillfällig eller långvarig användning? Partytält med PVC-duk är särskilt hållbara, slitstarka och robusta. Köp ditt högkvalitativa partytält av PVC eller PE direkt online, från oss som tältexperter.

Material: PE & PVC

Egenskaper för polyeten (PE)

Vad är PE? En fråga som ofta ställs om våra tält. Polyeten är en plast och förkortas PE.
PE (polyeten) är till och med en av de mest industriellt tillverkade plasterna och används bland annat för plastpåsar, soptunnor och fryspåsar. Detta beror framför allt på polyetenens egenskaper.

Polyeten tillhör begreppet termoplaster, vilket gör den formbar. Ju mer PE värms upp, desto mer kan tyget vecklas ut och formas. Den här plasten lämnar inte heller någon chans till repor och är mycket motståndskraftig mot kemikalier. I huvudsak skiljer man mellan två typer: PE-LD (LD = låg densitet) och PE-HD (HD = hög densitet). PE-LD är särskilt populärt för användning vid plastpåsar eftersom denna plast är extremt lätt och därför flexibel. PE-HD däremot klarar effektivt av temperaturförändringar och används till exempel för kosmetik. En polyetenen- duk eller presenning till ett tält har samma struktur som en tygduk, är UV-skyddande, vattentät och stabil på en och samma gång.

Polyvinylklorid (PVC) & dess egenskaper

Polyvinylklorid förkortas PVC och är en sorts plast. PVC (polyvinylklorid) används inom flera områden och har många användingsalternativ. Man skiljer alltså mellan två typer: Hård och mjuk PVC. Mjuk PVC (en elastisk, gummiliknande termoplast) finns som golvbeläggningar och trädgårdsslangar. När det gäller polyvinylkloridens egenskaper är PVC resistent mot alkohol, baser, fetter, syror och oljor. PVC är också brandskyddad och när den används som tältduk liknar den ett lastbilskapell. PVC-duken är därför extremt robust, slitstark, hållbar och av högsta kvalitet.

Fördelar med ett PE- respektive PVC-tält

Oavsett valet av tältduk är både våra PE- och PVC-tält vattenavvisande och stabila p.g.a. svetsade sömmar. Båda dukarna är också UV-toleranta. Dessa högkvalitativa och slitstarka tältdukar är därför perfekta för flera olika väderförhållanden! Plus: Båda dukarna finns i flera färger - vit, grå, grön eller i en färgkombination som gråvit eller grönvit. Vi har sammanfattat de viktigaste skillnaderna mellan de två dukmaterialen för dig i följande tabell som baseras på partytältet:

Partytält med PE- dukPartytält med PVC- duk
 • Liknar ett tygduk
 • Liknar ett lastbilskapell
 • Låg vikt
 • Hållbar och robust
 • Enkel vid hantering
 • Mycket slitstark med innerväv
 • Lätt att transportera
 • Brandskyddande
 • Tar mindre plats vid förvaring
 • Finns i brandsäkra certifierade versioner
 • Generellt billigare
 • Mycket motståndskraftig
 • För tillfällig användning
 • För långvarig användning

Fördelar med ett tält med PVC-dukar

Letar du efter ett tält som effektivt klarar av yttre miljöpåverkan och har en lång livslängd skall valet vara ett tält med en PVC-duk. En PVC-tältduk består av en slitstark innerväv och har därför av högt motstånd mot skador och hållbarhet. Vare sig det gäller större evenemang, som lager eller för födelsedagar i trädgården - med ett partytält av PVC är du väl förberedd året runt.

För sådan användning rekommenderar vi ett brandsäkert certifierat partytält med PVC- duk. Den är brandsäkert certifierad enligt EN-13501-1 och är idealisk för offentlig men även privat användning. En brandsäker certifierad presenning för partytält bidrar till säkerheten, vilket är anledningen till att den krävs enligt brandskyddsbestämmelserna vid många offentliga evenemang.

Dukdelar av PVC

Dessa tält finns tillgängliga med PVC-duk

Förutom partytältet erbjuder vi ett brett utbud av tält med dukar av PVC-material och med PVC-beläggning. För vissa av våra tält hittar du till och med en extremt robust PrimeTex-duk. Detta är en duk som är 3 gånger mer slitstark än vanliga PVC-presenningar.

  Tält med PVC- duk

  PVC- duk
  SnabbtältRen PVC och PVC- belagd polyesterväv
  GaragetältJa
  TälthallarJa
  LagertältJa
  RundhallarJa och PRIMEtex- duk
  VindskyddJa
  ContainertakJa och PRIMEtex- duk
  PartytältJa

  Våra bästa PVC-partytält

  Fördelar med ett PE- partytält

  Ett tält med en duk av polyeten väger i genomsnitt hälften så mycket som ett PVC-tält. Detta märks inte bara på det lägre priset utan också på den enklare hanteringen av PE-duken när tältet byggs upp och monteras ner.

  Ett tält av polyetenmaterial är rätt tält för tillfällig användning, t.ex. på mässor, gatufestivaler eller camping med växlande uppställningsplatser. Men även för att den vattentäta PE-duken kan förvaras på ett enkelt sätt som sparar plats - en annan fördel som även talar för tillfällig användning i trädgården (t.ex. som skydd mot UV-strålning). För övrigt är PE-tältets duk liknar ett lättare tyg och är dessutom slitstark och stabil.

  pe-marquee-sides-open

  Tält med PE- duk

  PE- duk
  GaragetältJa, til Economy
  PartytältJa

  Våra bästa PE-partytält

  Service | Vi finns där för dig

  Återstår det ännu frågor om vilket material du behöver till ditt tält? Vi finns här för att svara på alla funderingar och hjälpa till vid köp av tält eller för att ge personlig rådgivning.

  Vi ser fram att hjälpa och höra från dig!

   Kundservice

   service-noah